4. marraskuuta 2016

Tokonuoria vaiko jo vanhoja?

Jeee! Vihdoin koitti taas tokonuorten valmennusviikonloppu! Olin tätä jo jonkin aikaan odotettukkin.
Elikkäs perjantaina 28.10, jossain kahen aikoihin lähettiin ajelemaan kohti klaukkalaa ja kennelliiton koulutustiloja. Saavuttiin paikanpäälle neljän aikoihin, jolloin paikan päällä oli mun lisäksi vasta yksi koirakko. Hetki odoteltiin ja kohta olikin jo porukka kasassa. Heti ekaks tilaisuuden avaus ja siitä samantien luento jännityksen hallitsemisesta.

        JÄNNITYKSEN HALLINTA   Vappu Alatalo 28.10

Ensimmäisenä keskusteltiin, miten vireystila vaikuttaa suorituksessa.
Vireystilaan vaikuttaa:
-Keskittyminen ja tarkkaavaisuus
-Päätöstenteko                              
-Ajatukset ja ajattelumallit          
-Tunnetila                                     
-Fyysinen suoritus                       
-Itseluottamus,rohkeus,optimisti
 -Jaksaminen, jos olet todella väsynyt niin ei vireystila ole silloin niin korkea..

HAITTAAVA JÄNNITYS HALLINTAAN
- Jännityksen hallinan treenaamiseen täytyy varata aikaa
 -Hyvä itseluottamus, Eli ainakin minun 
kohdalla on todella paljon hommaa jotta pystyn sanomaan itselleni, että pystyn siihen! 
-Kisa ja treeni analyyseissä seuranta rutiiniksi!
-Mielikuva harjoitukset ja oikeat ajatukset
On tärkeää keskittyä siihen mitä tekee juuri nyt! Eikä siihen mitä tulee tapahtumaan..
PYSTYVYYDEN KOKEMUS
On tärkeää että onnistuminen on mahdollista, oma osaaminen riittää ja onnistumisen kokemuksia tulee tarpeeksi usein. 
Onnistuminen on mahdollista, kun 
pistää enemmän peliin,
 yrittää rohkeammin,
 uskaltaa enemmän ja 
ahdistuu vähemmän.
On hyvä haastaa itseään haastavilla tavoitteilla, mutta
 myös saavutettavilla tavoitteilla.
Tavoitteet kannattaa jakaa pieniin osiin, jolloin 
pienestä kasvaa pikkuhiljaa suurta!

Virhe on aina aihe treenaamiseen. 
On hyvä antaa palautetta treeneistä ja tapahtuneista virhestä.
Täytyy myös miettiä, että kumpi teki virheen...
 Koira vai ohjaaja?


Kotiläksyt: 
 Seuraile omaa vireystilaa -> kirjaa se aina treenien jälkeen
Vireystilan nosto ja lasku harjoitteita kannattaa tehdä 
Treeni päiväkirjaan kirjataan tästälähtien:
asteikolla 1-5
-yleisolo treeneissä
-keho (miltä tuntui, jännittikö vai olitko rento)
-miten keskityit treeneissä
                   -tunnetila (pääkopassa, olitko hermostunut, vihainen vai iloisella ja rennolla mielellä)
-mikä oli sen treenin tavoite
Tavoitteena tekeminen, toiminta sekä suoritus ja hyvä itseluottamus!
Tärkeintä on keskittyä tekemiseen!
 Vasta sen jälkeen arviot suorituksesta.
 Ei arvioita ennen suoritusta! 
Tuo luento kyllä osui ja uppos! Silloin kun kävin Upin kanssa siellä lahden epiksissä niin mä jännitin ihan sikana,vaikkakin aivan turhaan!
 
(C) Sofia kovalainen
Mutta olisiko aika siirtyä itse treeneihin?
Perjantaina meillä kerkesi olla yhdet treenit. Huvittavinta oli se, että luennolla luennoitsia Vappu halusi, että kerromme mikä liike tai asia meitä jännittää eniten.. Tottakai me kaikki kerrottiin ja loppujenlopuksi Vapun treeneissä me päästiinkin tekemään just sitä mikä jännittää eniten... Noh, meillä se oli tietenkin paikka makuu...
Onneksi siitä suoriuduttiin oikein hyvin! Urpo pysyi, eikä edes vuotanu (äännelly). Antaisin arvosanaksi asteikolla 1-5, ehkäpä 3. Alan tästä lähtien antamaan arvosanat aina treeneille, koska se helpottaa minun omaa arviointia paljon! 

Treenien jälkeen siirryttiinkin hotelli Kiljavanrantaan, jossa Urpo sai kaverikseen huone kaverini bordercollien Njodin. Njodi ei vaan tainnut arvostaa kakaraa, olihan hän jo 8 vuotias kokenut herra.
Kyllä se vaan vahvistuu, että minun seuraava koira tulee olemaan bordercollie! <3

Njodi <3
Lauantai

Viikonlopun treenien vetäjinä toimi Piritta Pärssinen ja Pernilla Tallberg.
Lauantain ensimmäisissä treeneissä otettiin kokeenoaminen treeni, eli meillä oli paikka makuu 1 min sekä hyppy, kapulan pito ja kaukot.
Paikka makuussa Urpo makasi hiljaa ja keskittyen minuun. Meillä oli kylläkin takaa liinasta pitäjä ja minulla lyhyempi matka, mutta silti ei voi olla muuta kuin iloinen, että se onnistui, vaikkakni mua jännitti jonkin verran.
Yksilö liikkeet meni mun mielestä todella hyvin! Toki tuli jotain pikku häsläämistä, mutta mielestäni kehään tulo onnistui hyvin ja sain pidettyä pakan kasassa. Kapulan pito oli todella siisti ja siinä ei ollut mitään moitittavaa! Hypyn alussa Urpon ollessa vielä minun sivulla, hän päätti tarjota maahan menoa vaikkain käsky oli "odota". Urpo kuitenkin lopulta  odotti nätisti käskyä ja tuli innolla hypyn kera sivulle (hieman vinoon perusasentoon). Sovelsin kaukoja niin että vein Upin taakse palkan ja tekihän se kaukot ihan täydellisesti, mutta kouluttajan mielestä Urpo ei välttämättä enään tarvitse takapalkkaa joka kerta, joskus palkka voisikin yllättäen "tupsahtaa" taakse, joskus sen voi jättää taakse ja joskus se tuleekin ohjaajalta.

Meillä oli tehtävänä aina kirjoittaa lapulle arviot muiden kokeenomaisesta ja me saatiin todella kivoja arvioita!

"hyvä alku, todella keskittynyt kapulan pito"
"hyvät vaihdot kaukoissa"
"hienoa yhteistyötä"
"vastaa ihanasti sos.palkkaan"
"kaukot: nopeat asennon vaihdot"
"ihanan innokasta tekemistä, koira vastaa hienosti kehuihin"
"ootte kyllä kehittyny"
"iloinen meininki"
"ohjaaja kehuu ja palkkaa koiraa hyvin"
"sosiaalinen palkka toimii tosi kivasti!"
Paljon saatiin kehuja sos.palkasta ja siitä kuinka rauhallisesti kehun koiraa ja koira kuitenkin reagoi kehuihin todella hyvin.

Minulle tulee taas semmoinen ajatus, että oltiinko me oikeasti muka noin hyviä mitä muut kertoivat? mekö? oikeastikko?..


ns. yksilötreeneissä, minä kuuluin kakkos ryhmään joka aloitti Pernillan treeneistä.
Näissä treeneissä halusin miettiä sitä perusasennon vinoutta. Saatiin vinkiksi harjoitella perusasentoja asennon vaihdoilla ja peruuttamisen kautta, jotta se asento muuttuisi suoraksi. Hyvin on lähtenyt perusasento suoraksi treenit käyntiin ja en enään hyväksy edes pientä vinoutta. Olen ollut näköjään sillä mielellä, että ei se pieni vinous haittaa, mutta moni sen näköjään huomaa, joten kyllä se haittaa!
Meidän täytyy nyt panostaa peruutukseen niin edessä, kuin sivullakin.
Sen jälkeen siirryttiin Pipan treeneihin ja kyselin neuvoja noudon palautus nopeuteen, kun Urpo lähtee hyvin laukalla noutamaan, mutta palaa ravilla.. Saatiin tehtäväksi tehdä paljon nouto palautuksia pelkästään, eli jätän koiran ja sen eteen kapulan ja pyydän tuomaan, Upi toi hyvällä vauhdilla ja päätettiin myös lisätä este koiran ja minun väliin, jolloin koiran piti napata kapula suuhun ja hypätä esteen yli, eli aletiin jo opettelemaan EVL luokan nouto hyppy hässäkkää ja samalla myös kertautuu ALOkkaan hyppy. Voisi sanoa että kolme kärpästä yhdellä iskulla! 
Kapulan pidossa Urpo meinaa ottaa kapulan melkein liiankin innokkaasti, jolloin etutassut nousee ilmaan ja alkaa helposti ennakoimaan kapulan ottamisessa. Siihen saatiin hyvä keskittymis vinkki. Laitan patukan tai muun palkan maahan, pyydän koiran ottamaan kapulan suuhunsa ja irti käskyn jälkeen vapautus palkalle. Urpo selvästi keskittyi paremmin kun tiesi että palkka odottaa maassa.


Iltapäivällä meillä oli häiriö treenit pareittain. Muut ihmiset olivat istumassa maassa ja heiluttelivat leluja ja nameja+leikkivät kissaa yms (hulluja koko porukka!)
Urpo otti häiriötä jonkin verran itseensä, mutta kuunteli myös ihan kivasti. Meidän pitää tehdä "ihmis,lelu, nami" häiriötreeniä jonkin verran. Yleensäkki kun mennään treeneihin/häiriö treeneihin, niin Urpoa olisi kannattanut ns. virittää ensin, eli kertoa sille, että nyt mennään treenaamaan ja "keskity muhun."
 Lopuksi oli vielä treenien analysointi ja koonti ja annettiin palautetta kuka kellekkin ja sen jälkeen siirtyminen hotellille.



Sunnuntaina ekoissa treeneissä otettiin taas paikka makuuta...
 Noh, se ei alusta lähtien sujunut hyvin. Urpo alkoi vuotamaan... Käytin Urpon pihalla ja menin uudestaan kokeilemaan, mutta vinkuminen ei edes vähentynyt. Siinä vaiheessa ajattelin, että miksi se yht.äkkiä taas vuotaa? Laitoin Urpon häkkiin ja ei tehty paikkista. Kaikkien paikkisten jälkeen tehtiin semmoista luoksetulo paikkista. Eli yks kerrallaan otettiin luoksetulo ns. muiden edestä juosten ja muut tekivät paikkista siinä samalla. Se sujui todella hyvin, Urpo makasi hiljaa, vaikkain olin ihan tosi lyhyen matkan päässä. Upi otti kuitenkin häiriötä ohi juoksevasta koirasta aikalailla.. Pääasia, että pysyi paikallaan. Luoksetulokin sujui kivasti!
Sen jälkeen otettiin samantapainen häiriö treeni kuin lauantaina, mutta oltiin yksin kehässä eli toista koiraa ei ollut häiriöimässä. Tuo häiriö treeni sujui ihan hyvin. Sitten otettiin vielä kehä häiriö treeni, eli semmoinen missä esimerkiksi liikkurilta tai tuomarilta saattoi tippua kapula tai jotain papereita, eli siis semmoista mitä saattaa käydä ihan oikeissakin kokeissa. Urpo kyllä huomasi kaiken mitä tapahtui, mutta ei kiinnostunut niistä, että olis tarvinu mennä kattomaan mitä tapahtuu. Eli tosi hyvin suoriuduttiin tuosta treenistä!

(C) Sofia Kovalainen


Sunnuntain yksilö treeneissä Pipan puolella halusin vähän katsoa kaukoja.
 Lähinnä piti katsoa Upin maa-seiso vaihtoa. TOKOssa toivotaan, että joko etu tai takajalat pysyy paikoillaan asennon vaihdoissa. Urpolla tulee aina semmoisia pieniä "steppauksia" asennon vaihdossa, joten saatiin tehtäväksi tehdä paljon tekniikka treeniä kaikissa kaukon asennoissa ja niin, että takajalat pysyy paikoillaan. 
Pernillan treeneissä tehtiin merkin kiertoa, koska mitään vaativampaa ei olisi enää voinut tehdä, kun Urpo oli aivan tosi väsynyt.. Merkin kierrossakin kannattaa käyttää takapalkkaa, kun nyt olen aina heittänyt namin taakseni heti kun koira on tehnyt kierron. Siitä myös huomautettiin, että minä vapautan koiran aina siinä vaiheessa, kun se vasta on merkillä, eli koira saattaa oppia luulemaan, että merkin kierrossa kuuluu jäädä merkille. Eli jatkossa täytyy vain odottaa hieman kauemmin ennen kuin vapauttaa koiran. 

Yksilö treenien jälkeen kokoonnuttiin loppu kahveille ja
 juteltiin viikonlopun tapahtumista. 

Sain vielä muutamia perus vinkkejä treeneihin.
-Samassa treenissä ei treenata merkille menoa ja merkin  kiertämistä, 
vaan niitä treenataan eri treeneissä, ettei koira sekoita liikkeitä.   
-Kaukoissa kannattaa treenata kahta asentoa samoissa treeneissä,
 ainakin näin alkuun. Eli ei kaikkia kolmea istu-maahan-seiso,
 samassa treenissä.

Tajusin itse semmoisen asian, että silloin kun Urpo vuotaa, niin mun täytyy itse rauhoittua ensin. Yleensä alan panikoimaan/hermoilemaan kun huomaan, että taas se vinkuu ja näin tapahtui niissä sunnuntain ensimmäisissä treeneissä. Urpo lähti selvästi tekemmään hommia paljon paremmin toisella kerralla kun ekalla. Jos käy niin, että Upi alkaa piippaamaan niin mun täytyy laittaa se rauhoittumaan häkkiin/autoon ja samalla rauhoittua itsekkin ja sen jälkeen voi kokeilla uudestaan.

Oli hauskaa kun viikonlopun teemaksi rakentui "toko fossiilit." Monelle tokonuorelle tämä oli viimeinen vuosi, koska he täyttävät jo 18-vuotta. Minä todella toivon, että pääsen vielä jatkamaan toko nuorissa, koska Urpo on mun ensimmäinen "oikea" toko koira ja en halua pilata sitä heti omilla tavoillani, tahdon kuulla kokeneiden toko harrastajien neuvoja ja vinkkejä!

Lisäilen kuvia vielä myöhemmin lisää!!

   

 

 
 

 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti