15. marraskuuta 2016

Vastaukset teidän kysymyksiin!


Teen tämän kysymyspostauksen ja Urposta kertovan postauksen samaan. Aijon kuvata myös MayDay videon jossainvaiheessa, mutta nyt lähipäivinä ei ole aikaa sitä tehdä.

 Asiaan!
Olen monesti miettinyt miten juuri Urpo tuli minulle ja miten ylipäätään onnistuin Urpon saamaan luokseen asumaan. Heddan (Urpon emä) pentueesta piti meille kotiin jäädä ensin semmoinen todella paksu turkkinen ja vankka uros, mutta, kun alettiin vertailemaan Urpoa ja Untoa(?) niin Urpo vaikutti rohkeampi luonteisemmalta ja hieman parempi ja "selvä" rakenteisemmalta. Vaikka pennut oli jo nimetty, mutta ei onneksi rekisteröity niin saatiin vielä vaihdettua Urpon ja Unton nimet toisin päin, koska minä ja äiti haluttiin Urpo niminen koira. Urpo on syntynyt elokuussa 2015 ja oli luovutuksessa lokakuussa 2015.

Lokakuussa Urpo alkoi käymään viikonloppuna minun luona laitoksella, koska silloin en vielä ollut päässyt muuttamaan itsenäistyvän nuoren pääty asuntoon, mutta olin Urpon kanssa siellä aina viikonloppuisin. Jossain vaiheessa äitini ehdotti kotirauhalle, että Urpo muuttaisi kokonaan minun luo koska äitini ei voint pentua pitää pakkasten takia, kun sisällä ei ollut tilaa eikä kunnollista lämmitystä (asui silloin todella vanhassa mökissä). Ehdotusta ei ensin otettu täysin tosissaan, mutta pikkuhiljaa kun puhuin ja äiti puhui niin ajatukselle että Urpo muuttaisi mun kanssa päätykämppään alettiin lämmetä. Heti ensimmäiseksi täytyi soitella terveysviranomaisille, eläinlääkärille, kaikkien lapsien vanhemmille ja kaikille ketkä jotenkin vaikuttavat kotirauhan lapsiin, työntekijöihin ja itse talouteen. Asioiden hoitamiseen kieltämättä meni ainakin kuukausi, että kaikki tarvittavat ihmiset saatiin puhelimitse kiinni. Sain kokoajan pelätä että joku lasten vanhemmista sanoo että ei halua koiraa hänen lapsensa kanssa samaan talouteen. Onneksi Urpo on ollut lapsille vain positiivinen asia!

 Vihdoin se päivä tuli kun kirjoitettiin sopimus Urpon asumisesta kotirauhassa ja käytiin sääntöjä läpi! Joulu-tammikuun vaihteessa Urpo sitten muutti kotirauhaan. Silloin oli myös haut kennelliiton tokonuorten valmennusryhmään ja sinne vielä kaikenlisäksi päästiin. Urpo oli muuttaessaan n. 4kk ikäinen. 
Edelleen on olemassa se vaara, että jonkun uuden lapsen tultua kotirauhaan hänen vanhemmat voivat sanoa, että eivät halua koiran asuvan kotirauhssa, vaikkakin me asutaan omassa kämpässä, missä on oma ulko-ovi ja piha-aita.

Miksi sitten Urpo tuli minulle, eikä jäänyt äidilleni?
Alunperin äitini oli kai suunnitellut, että Urpo jäisi hänelle neljänneksi urokseksi ja näyttely koiraksi, kun ei vielä edes tiedetty, että voisi olla mahdollista että Urpo muuttaisi mun luo. Urpo tuli mulle epävirallisesti sijoitukseen äidiltäni siksi epävirallinen, koska sijoitus-sopimus papereita ei tehty, joka oli pirun huono juttu, mutta nyt monen mutkan ja riidan kautta Urpo on täysin minun oma, mikä tietenkin tarkoittaa myös sitä, että olen täysin vastuussta el.lääkäri kuluista yms.

Miksi oma kasvatti eikä ostettu?
Urpo tosiaan syntyi meillä kotona. Hedda (urpon emä) on äitini kasvatti ja sijoituksessa mummollani. Hedda on kaikinpuolin terve ja jopa muutaman tuloksen näyttelystäkin saanut, niin miksi sitä ei olisi jalostukseen käyttänyt, vielä kun isä oli virolainen huippu koira!
Hedda


Millainen Urpo on?
Urpo on minun täysin ekaksi ja omaksi koiraksi juuri täydellinen! Urpo haluaa tehdä töitä minulle ja on hyvällä tavalla aktiivinen ja terhakka. Urpo on ollut/on aika jääräpää ja monen asian on saanut kerrata uudestaan useaan kertaan. Urpo on minulle sopiva harraste koira jonka kanssa voin harrastaa ja kokeilla oikeastaan ihan kaikkea. Se on sopivan kokoinen ja todella oppivainen. Tällä hetkellä kisataan Rally-tokon ALOkkaassa ja tarkoitus on aloittaa kisaaminen TOKOn ALOkkaassa. Sen lisäksi tehdään hakua ja nenä juttuja aina kun keretään koulun,Rallyn ja Tokon ohella.
Kuva, Sanni V.

Entä millainen Urpo oli pentuna (2kk-9kk)?
Kaikkein pahimpana asiana minulle on jäänyt mieleen Urpon ensimmäinen yö kanssani laitoksella. Urpo oli silloin juuri luovutusikäinen. Urpolle oli iskenyt todella paha ripuli. Yön aikana kiletämättä siivosin kahdeksat kakat koska raukalla oli masu pipi. Ei sitä silloin voinut yötä ulkonkaan pitää kun porttia ei oltu vielä tehty ja se oli niin pieni vielä silloin.
Sinä yönä ajattelin, että tämmöistäkö se pennun kasvattaminen onkin, joudunko joka yö keräämään kakat lattialta... Sen yön jälkeen Urpolta on vain sattunut pissa vahinkoja päivisin, mikä on ihan normaalia pienelle pennulle. Rehellisesti sanottuna Urpo on ollut sisäsiisti reilu kahden kuukauden ikäisenä. Urpo pidätti jo 4kk ikäisenä 8h koulupäivän ajan.
Urpon muuttaessa minun luo, se oli todella kova tuhoamaan paikkoja. Urpo on mm. rikkonut 3 kertaa TV:n johdon, 2 puhelimenlaturin johtoa, ainakin 4 antenninjohtoa, 1dvd soittimen johdon, tiputtanu kaksi kertaa radion lattialle, jonka jälkeen se meni rikki, pureksinut pöydänjalkaa, vetänyt vetolaatikot ulos ja levittänyt kaiken tavaran pitkin kämppää, purrut ainakin 3 kuulokkeet poikki, ja kaikkea muuta mitä pieni pentu yksinollessaan voi keksiä. Tämä tuhoaminen loppui kuin seinään 11kk iässä.. Sen jälkeen on saattanut muutaman paperin repiä, mutta ei mitään sen kummempaa. Uskon tuon tuhoamisen syynä olevan sen, että pentu ei vain ole vielä jaksanut olla tekemättä mitään sitä kahdeksaa tuntia. Nykyään Urpo koulupäivän aikana tyhjentää pakastetun kongin ja nukkuu.
Urpo 7kk

Mikä koira seuraavaksi?
Seuraavaksi (ehkä 3-5 vuoden päähän) olen suunnitellut paimenlinjaista bordercollieta tai paimenlinjaista aussieta. En kuitenkaan seuraavaksi tahdo ottaa näy.linjaista auspaita, koska tarvitsen jotain hieman terävämpää koiraa. En myöskään näe itseäni sakemanni, malikka, holsku ihmisenä vaikka holskusta haaveilenkin. Sen takia en tahdo mitään noista kolmesta koska tiedän etten vielä ole tarpeeksi määrätietoinen ja kokenut aika vaativalle rodulle. Joskus tulevaisuudessa kuitenkin tahdon prahanrottakoiran ja Cane Corson, mutta ne ei ole koiria mitkä seuraavaksi haluaisin. En myöskään tiedä tahdonko seuraavaksi kumpaakaan, aussieta tai bordercollieta. Voihan se olla että tahdon kokeilla jotain täysin uutta!
Alla kuvia mun ihanne aussieista ja bordercollieista!
 Aussiemind Medusa
Kuva, S. Niirainen
Auspai
Mi Sombra Gunblaze On Fire
Kuva Heidi J.
Auspai
 Tending Piraya
Om&kuvaaja. Emmi lavikka
Bc
 Rajahiilen Pirsta
Bc

Kolme miinusta ja plussaa koirissasi?
Alma
Miinukset:
Aivan liian syöppö, minkä takia laumalle tulee usein tappeluita koska ruuasta kilpaillaan aivan liikaa.
Epävarmuus vieraita kohtaan, tokikaan se ei johdu koirasta, koska sosiaalistaminen on vain jäänyt vähälle.
Almasta en todellakaan keksi kolmatta miinusta.

Plussat:
Halu tehdä hommia
Aina niin iloinen
Alma on aivan ihana silloin kun se "irvistelee" mielistellessään. Eli Almalla on aivan ihana auspain hymy.

Urpo
Miinukset:
Jos toinen uros ärähtää-Urpo ärähtää takaisin ja jää kantamaan kaunaa ja saattaa alkaa murisemaan kaikille koirille.
Vahtiminen pihassa ja sisällä. Onhan se kiva että kertoo kun joku tulee, mutta Urpo on hieman liian herkkä haukkumaan,koska haukkuu vaikka ketään ei olisi edes tulossa.
Urpostakaan en nyt just keksi kolmatta miinusta.

Plussat:
Urpo on todella miellyttämisen haluinen
Urpo on anteeksiantavainen, jos tiuskin sille treeneissä koska mulla on paha olo niin se vaam haluaisi jatkaa hommia, eikä ota itteensä.
Tulee toimeen kaikkien niiden kanssa jotka tulevat toimeen sen kanssa.


Jos ei aussie niin mikä?
Niinkuin ylempänä jo mainitsin niin bordercollie olisi toisiksi paras vaihtoehto minun harrastuksiini.

Kolme rotua mitä et voisi kuvitella itsellesi?
1.napolinmastiffi
2.enkkubulli
3.suomenpystykorva

Kuva lainattu netistä


FCI-suosikit?

Ryhmä 1
Australianpaimenkoira
Bordercollie
Welsh gorgi pembroke

Ryhmä 2
Cane corso
Tanskandoggi
Pyreneittenkoira

Ryhmä 3
Saksanmetsästysterrieri
Borderterrieri
Jackrusselinterrieri

Ryhmä 4
Karkeakarvainen mäyräkoira

Ryhmä 5
Suomenlapinkoira
Siperianhusky
Akita

Ryhmä 6
Rhodesiankoira
Karkeakarvainen istrianajokoira
Pesukarhukoira

Ryhmä 7
Karkeakarvainen unkarinvizla
Karkeakarvainen saksanseisoja
Hollanninpeltopyykoira

Ryhmä 8
Labradorinnoutaja
Sileäkarvainennoutaja
Kiharakarvainennoutaja

Ryhmä 9
Prahanrottakoira
Kromfohrländer
Venäjäntoy

Ryhmä 10
Irlanninsusikoira
Skotlanninhirvikoira
Whippet

Tälläinen postaus tällä kertaa. Muistakaahan että arvonta on vielä käynnissä ja aikaa osallistua 19.11 asti!
Osallistumis ohjeet löydät edellisestä postauksesta!


6 kommenttia:

  1. Vinkkinä toiselle bloggaajalle, kannattaa aina kappaleen loppuun, pistää väli.

    Monelle on helpompi lukea teksti läpi, kun välit ovat kunnossa, itselläni on lukihäiriö jonka takia silmät hyppivät.

    Hienoja tekstejä muuten ja odotan innolla arvonnan päättymistä! :)


    VastaaPoista
  2. Heips! Pahoittelut kirjoitusvirheistä ja huonosta jaksottamisesta. Itselläni on keskivaikea lukihäiriö jonkatakia en huomaa kirjoitusvirheitä tarkistaessani tekstiä ennen julkaisua. Myöskin jaksottaminen on iso ongelma minulle, mutta lupaaan olla tarkkaavaisempi seuraavassa tekstissä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo ei mitään ongelmaa! Ymmärrän hyvin. :)

      Kappaleista voin antaa vinkin.

      Oltiin keron kanssa lenkillä, menimme pellolle ja se sai juosta sydämensä kyllyydestä vapaana.
      Puppe oli mukana, vähän se pällisteli tilannetta, kunnes otti vaihtia ja juoksi isomman perään.

      ja tähän alle, tulee väli kappaleen jälkeen.

      Oltiin keron kanssa lenkillä, menimme pellolle ja se sai juosta sydämensä kyllyydestä vapaana.


      Puppe oli mukana, vähän se pällisteli tilannetta, kunnes otti vaihtia ja juoksi isomman perään.

      Iloisia kirjoitus hetkiä, blogiasi on ollut kiva lukea! :)

      Poista
  3. Kiitos vinkistä! Kiva että luet blogiani!

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä! Kiva että luet blogiani!

    VastaaPoista
  5. Kiva postaus:) Katsoin, että ei hitto on tutunnäköinen tuo aussie tuossa mikä seuraavaksi koiraksi-kysymyksen alla:D Kyseinen koira treenaa meidän kanssa aksaa samassa ryhmässä, niinkuin tuo alempikin oli joskus meidän kanssa samassa ryhmässä. Aivan ihania koiria molemmat myös luonteensakkin puolesta:)

    VastaaPoista